Комунальний заклад "Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №8 "Вишиванка" Володимирської міської ради

Кожна дитина унікальна своєю траекторією розвитку

В Україні відбулася наймасштабніша подія у світі демократичної освіти – IDEC&EUDEC Conference! Вперше така конференція відбулась в Ізраїлі в 1993 році. Кожного року педагоги з усього світу збираються в колі однодумців. Щорічні конференції проводилися у Великобританії, Австрії, Японії, Новій Зеландії, США, Індії, Німеччині, Австралії, Бразилії, Канаді, Кореї, Греції, Нідерландах, Данії та інших країнах. Цьогоріч місцем зустрічі було обрано Україну, у якій Київ і Вінниця  гостинно та на високому рівні приймали учасників 26-ої конференції IDEC.

Саме 2-3 серпня у Києві делегація закладу дошкільної освіти № 8 «Вишиванка» в лекційному форматі надихались спілкуванням із творчими професіоналами, які трансформують демократичну освіту в світі: Лілія Гриневич, Яков Гехт (Ізраіль), Діма Зіцер (Росія), Паата Амонашвілі (Грузія),  Генрі Редхед, Деррі Хеннем (Велика Британія), і багато інших. Це були два дні інтенсивної програми з виступами провідних спікерів, майстер-класами, воркшопами для освітян та батьків. На конференції  педагоги ЗДО №8 змогли поміркувати про важливі й хвилюючі питання сучасної освіти, отримати поради та інструменти для змін існуючих підходів до розвитку, виховання та навчання від учасників із 20 країн світу.

Основною темою конференції «IDEC – 2019» була демократична освіта, яка виходить із розуміння того, що кожна дитина унікальна вільна особистість, у якої власна траєкторія і темп розвитку. Дитина має право вибору, за який несе відповідальність та виступає активним співавтором власного навчання, має відчувати свою причетність до оточуючого світу, не втрачаючи при цьому власну індивідуальність.

Насичені дні концентрованого досвіду від світових натхненників-новаторів сформували розуміння педагогів, що вмотивований педагог – це ключ до демократичної освіти. Перехід від пірамідальної до мережевої системи навчання, адже кожен учень – це теж можливий вчитель;  забезпечення інноваційного середовища; а саме головне – свобода вибору як у дітей, так і у педагогів є найпотужнішими інструментами сучасної демократичної освіти.

Окрема мета конференції - взаємодія з батьками, які розуміють потреби дитини, хочуть змін у системі освіти, небайдужі до майбутнього своїх дітей та готові будувати конструктивні діалоги з освітянами й дітьми. Батьки є невід’ємною частиною демократичного освітнього процесу, головним замовником сучасних освітніх послуг.

3-го серпня всі учасники конференції  оцінили інтерактивну презентацію найцікавіших освітніх проектів України під час «Алеї шкіл», де можна було  поспілкуватися з представниками альтернативних,  приватних навчальних закладів та стати безпосереднім учасником дослідницької і творчої діяльності.

 

Приємні враження справила школа «Liko - lyceum», на базі якої проходила конференція. Це  – школа технологічного прогресу, натхнення, школа здоров’я, школа успішних дітей. Усіх вразило освітнє середовище школи, побудоване за авторським системним профорієнтаційним підходом, де присутній принцип вибору, в якому діти вміють ставити цілі та досягати результату, користуватися своїми знаннями як важливим ресурсом у досягненні успіху.

Педагоги ЗДО № 8 змогли отримати досвід, який змінює уявлення про освіту та взаємодію з дітьми, знайшли підтвердження, що саме ігрова діяльність - сутність розвитку дитини, адже через гру  малюком пізнається та сприймається світ.

Педагогічний колектив ЗДО № 8 «Вишиванка» висловлює щиру вдячність генеральному директору Володимир - Волинської птахофабрики Аліні Вікторівні Сич, наглядовій раді «Епікур» за надану можливість розширити знання про принципи демократичної освіти   та  Тарасу Васіву, який супроводжував і допомагав організаційно учасникам конференції.

Кроки співпраці педагогів ЗДО та керівництва Володимир - Волинської птахофабрики «Епікур»  націлені  на реалізацію нового проекту із залученням усіх учасників освітнього процесу, який допоможе  поглиблювати культуру демократії в закладі дошкільної освіти № 8, розвивати освітнє середовище, де діти, педагоги та батьки почуваються партнерами, де кожна дитина індивідуальна та неповторна.



« повернутися до списку новин